Christmas roast

Klaar voor het kerst diner? Met deze instructies en suggesties komt het helemaal goed.
Deze roast komt het best tot zijn recht met een bijpassende saus, geroosterde groentjes en puree of kroketten. 

Ik verkies een rode wijn saus, maar vervang dit gerust naar eigen keuze. 

Instructies

  • 24u in de koelkast laten ontdooien, of 1 uur in een warm water bad laten liggen
  • Open de verpakking (indien gedeukt, geen probleem dit komt wel goed bij het bakken)
  • Oven voorverwarmen op 180 graden (hetelucht stand)
  • Bestrijk de roast lichtjes met olijf of andere olie
  • Wikkel losjes in aluminium folie of leg in een kom bedekt met aluminium folie
  • Zet de roast in het midden van de oven en zet je favoriete kerst playlist op!
  • Laat 35 à 45min verwarmen en gebruik eventueel een steek thermometer om de temperatuur van de roast te controleren. Serveer op ongeveer 55 graden.

Rode wijn saus

Ingrediënten
  • Olijfolie
  • 2 ajuinen
  • 1 grote wortel
  • 1 selder stok
  • 2 knoflook tenen
  • 2el bloem
  • 250 ml vegan rode wijn
  • 1 blokje groenten bouillon
  • 500ml warm water
  • 2 el soja saus
  • peper
  • zout
  • 2el suiker
  • 2 takjes rozemarijn of tijm
  • 2el veenbessen saus (optioneel)
Instructies
  • snij alle groentjes en de look fijn
  • los het bouillonblokje al roerend op in het water
  • doe een scheut olijfolie in een pot en voeg de groentjes toe
  • laat 10 minuten bakken en roer regelmatig tot ze een goudbruine kleur krijgen
  • voeg de look toe en laat deze nog 2 minuten garen
  • zet het vuur op de laagste stand en voeg de bloem toe en roer tot het klontert. laat dit mengsel 1 minuut bakken.
  • voeg al druppelend de rode wijn toe, probeer alle klonters weg te roeren
  • voeg de bouillon, soja saus, suiker, takjes kruiden toe (optioneel ook de veenbessen saus)
  • voeg nu ook een snuifje zout en enkele draaien van de pepermolen toe
  • roer alles goed door elkaar en zet het vuur terug op de middelste stand tot de saus lichtjes begint te pruttelen. 
  • Laat 10min doorkoken en roer regelmatig om klonters te voorkomen
  • Eens de saus dik geworden is kan je een zeef gebruiken om de saus in een andere kom over te gieten. Druk met een spatel of lepel aan zodat je alles uitperst.
  • Serveren maar!